6 + 1 funkció, amit valóban tudnia kell egy okosórának

Írta: Lengyel Zoltán - 2014. március 27.

Tavaly szeptemberben több gyártó is megjelent a telefonokhoz kapcsolódó okosórával. Nyilvánvaló motivációjuk volt a "legyünk elsők a nagyok közül a piacon" gondolat. A már piacon lévő Peeble és i'm Watch mellett így elérhetővé vált a Samsung Galaxy Gear és a Sony SmartWatch.

És akkor lássuk, hogy miről is beszélünk:

Az első okosórák... Igazán szörnyű indítás!

"Szörnyűek! Te jó ég! Ezeket tényleg komolyan gondolták?" - ezek voltak az első reakcióim a megjelent "csodákra". De most tényleg! Azért mert egy technika új, attól még nem fogok bohócot csinálni magamból! Ezek így, ebben a formában a hype generálta értékesítéseken túl nem lesznek sikeresek... Mert egyszerűen csúnyák!

Aztán idén márciusban történt valami: Megjelent a Motorola Moto 360 is. Na kérem, ez már valami! Van már egy vállalható vizuális irány, óra is, okos is.

Igaz csak egyfajta stílust képvisel, de ez már vállalható.

De egy dolog - valójában a legfontosabb :) - még itt sem tiszta: Mégis mire jó ez az egész???

Okosóra, oké. De mire jó? Miért is kéne az embernek?

Több gyártó többféleképpen definiálja a lényeget, az egyik kamerának is ajánlja, a másik sportoláshoz kifejlesztett pulzusmérő funkcióval próbálja eladni... Hát ezek valahogy "karcsú" ötletek...

Ennek kapcsán vetődött fel bennem a kérdés, hogy én hogyan is definiálnám az okosórát? Mik lennének az alapvető funkciói? Úgyhogy fogtam magam és a rózsaszín marketingködöt félrehesegettem és leírtam a szerintem életképes okosóra ismertető jegyeit:

1. Könnyen cserélhető külső alkatrészek. Gondolok itt a fémszíj, bőrszíj választhatóságra, de véleményem szerint megoldható lenne a nyomógombok stílusainak választhatósága (Fémes-modern, hagyományőrző-klasszikus, steampunk-őrület vagy cuki-csajszis.).

2. Még könnyebben cserélhető felületek, "skinek". Az ember egyediségre vágyik, sablonmegoldások nem elegendőek, a "Válassz az alábbi 4-ből" már nem menő.

3. Vízállóság. Ez a tulajdonság sokáig érthetetlen volt számomra a telefonok esetén. Még a fürdőbe is bevinni a telót? Aztán lesed, ha elviszik, ja. Viszont egy okosóra a kezedre van csatolva, igazán hasznos, ha a tengerben úszkálva egy pillanat alatt kiderül, ha keres egy igazán fontos személy.

4. Telefonkereső és viszont. Vagyis lehessen vele csipogtatni a telefont, a telefonra pedig legyen olyan szoftver, amivel csipogtatni lehet az okosórát. Ugye nem én vagyok az egyedüli, aki rendszeresen keresi a dolgait indulás előtti utolsó pillanatban? :)

5. Rendszereken átívelő kompatibilitás. Persze tudom, ez valószínűleg egy álom marad, de idővel azok az okosórák fognak versenyelőnybe kerülni, amelyek képesek lesznek Android, iOS és Windows Phone rendszerekkel is együttműködni. Ebben a legnagyobb ellenállást nyilván az Apple fogja képviselni, persze minőségi és gazdasági okokból érthető az álláspontjunk.

6. Hívás, sms, e-mail és naptáresemény értesítő. Nem hiszek a Michael Knight-féle órába beszélős megoldásban, egy okosóra egy értesítési felület legyen, amin keresztül megkapom az infót, de nagyon aktív dolgot (órába beszélés, üzenet írás) nem kell, csak idiótának tűnik tőle az ember.

+1. Mutassa az időt. ;)

Az Apple még nem jött ki a saját megoldásával és emelett számos kisebb gyártó is várhatóan előbb-utóbb előáll új megközelítésekkel, addig is azt javaslom, ne rohanj okosórát venni, dőlj inkább kényelmesen hátra és várd velem együtt a piac letisztulását! :)

 

Cég és mobil

Szakmai hírlevél KIZÁRÓLAG cégtulajdonosoknak! Ha érdekelnek azok a mobil megoldások, technológiai újítások amelyek segítségével céged értékesítése, marketingje tovább finomítható, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

Kövess minket!