Ennyi volt a Windows XP!

Írta: Lengyel Zoltán - 2014. április 8.

"Kezdődjön a tánc!" - mondta a papagáj és belerepült a ventillátorba.

Kicsit ilyen érzés olvasni a Microsoft által jóelőre bejelentett XP támogatás megszüntetésének híréről. A cég 2001-ben adta ki az eddigi legsikeresebb Windows-t, ami annyira jól sikerült, hogy 2014-ben még mindig 27%-os részesedéssel áll a netmarketshare.com operációs rendszerekről szóló statisztikájában.

Elmúlt, szép volt, tényleg ideje váltani. 13 év alatt rengeteget fejlődtek a számítógépek, az Internet széleskörű elterjedése, a mobilizálódás teljesen átrendezte az egész informatikai piacot és az XP-t évről évre csak toldozgatták, foltozgatták, hogy életképes maradjon. Egyszer el kellett engedni a kezét és hagyni jobb létre szenderülni.

Hol itt a gond?

A Microsoft döntött. Rendben, ennyi volt. De mi a helyzet a másik oldallal? Vajon hány cégtulajdonosban merült fel a gondolat, hogy "Na, 2014. április 8., ugye a hétvégén az összes XP-t frissítettük legalább Windows 7-re?"

Nem sokban.

Miközben a szakmai oldalak tele vannak a témával, a cégeket vajon ki és hogyan tájékoztatta erről? Ki ad segítséget a frissítéshez? Van-e kedvezményes új operációs rendszer ár a "régi ügyfeleknek"? Ki kockáztatja meg azt, hogy az új rendszeren nem fog esetleg elindulni a munkához elengedhetetlen program?

A jelenlegi helyzet igen speciális. Cégek százainak (könyvelők, ügyvédi irodák, logisztikai cégek, stb.) van már kialakult, bejáratott rendszereik, amelyeknek része az operációs rendszer is. Tökéletesen összehangolt Outlook-Internet Explorer-Total Commander-Dokumentumok mappa összhang, ki az aki ezt meg akarná bolygatni? Ki az aki laikusként meg MERNÉ bolygatni?

"Hagyd, ne mozogj, most működik, jó lesz így!" - ez egy igen általános érv, ha valami komplikált dolog beüzemelésekor találunk egy működő megoldást, függetlenül attól, hogy mennyire kényelmetlen is az. (Régi szobaantenna a váza és a szekrénysor közé, fejjel lefelé belógatva, megvan? :) )

Szóval a Microsoft döntött, a mai naptól ők nem foglalkoznak az XP-vel, innentől mindenki csak saját felelősségre használja azt. Az XP-t jelenleg is használók jó része pedig pont annyit fog foglalkozni ezzel a kérdéssel, mint eddig: Semennyit.

Mi lesz az eredmény? Az Internet tele lesz olyan védtelen számítógépekkel, amikre a következő publikus hiba esetén a hackerek azonnal lecsapnak és már viszik is az adatokat vagy felhasználják a gép erőforrásait saját céljaikhoz (pl. weboldalak támadása).

Felelős döntés volt ez a Microsoft részéről?

Meglátásom szerint nem. Kellett volna valami mentőövet biztosítani, mert nem arról van szó, hogy egy alig használt szoftverüket nem támogatnak tovább, hanem egy igencsak jelentős piaci részesedéssel bírót. Meg kellett volna várni azt az időt, amikor az arány minimum 5% alá esik.

Így még nagyon csúnya dolgok történhetnek...

 

Cég és mobil

Szakmai hírlevél KIZÁRÓLAG cégtulajdonosoknak! Ha érdekelnek azok a mobil megoldások, technológiai újítások amelyek segítségével céged értékesítése, marketingje tovább finomítható, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

Kövess minket!